top of page

Maiva Sojalatte

Förpackningsdesign och storytelling i kursen Reklamdesign

Uppgift

Skapa en förpackning till en valfri mjölkdryck, med min hemort som utgångspunkt. Produkten ska marknadsföras genom en lanseringskampanj där en kommunikationsplan ska skapas utifrån en fiktiv budget.

Process

En moodboard skapades för att hitta rätt känsla. Därefter skissades designen fram med målgruppen i åtanke. Första skissen ligger väldigt nära det färdiga resultatet.

Story

Syskonen Elias och Johanna Qvist är födda och uppvuxna i Dalarna men flyttade båda till större städer för att bygga karriär. Det fanns en person som alltid förde dem tillbaka till Dalarna, deras farmor. En småtokig kulla som alltid varit på resande fot, hon hade förmodligen varit världen runt minst en gång. Men nu var hon drygt 100 år fyllda och familjen var samlad för att ta avsked.

 

I sitt testamente hade hon bestämt att Elias och Johanna skulle ärva hennes stora gård i Dalarna. Några dagar därpå brann ladan på gården ned till grunden. I grunden under den nedbrunna ladan hittade syskonen en jordkällare, där fanns en rostig plåtburk innehållande soja- och kaffebönor från en resa deras farmor gjort till Brasilien 80 år tidigare.

 

Syskonen beslutade sig för att uppföra en ny lada, denna gång helt i glas. I växthuset började de odla soja- och kaffebönor av brasilianskt ursprung. De byggde även upp ett eget rosteri där de rostar kaffebönorna vid lägre temperatur under längre tid, istället för att bränna dem. På så sätt bevaras kaffebönans naturligt goda egenskaper. Av dessa varsamt behandlade råvaror kunde en sojalatte komponeras.

 

Design

För att hedra minnet av farmorn och hennes resor fick drycken sitt namn uppkallat efter henne. Maiva sojalatte. Maiva är farmor på Latin baklänges, eftersom hon var lite eljest.

 

Då dryckens innehåll odlas innanför glasväggar är det naturligt att servera den i glasflaska. De mjuka, nästan flytande formerna som klär sekundärförpackningen drar till sig uppmärksamhet och på fram- och baksidan finns formen av en böna. Färgerna är trendfärger för år 2020, då produkten kommer lanseras. Tanken är att dessa ska kunna uppdateras emellanåt och därmed kan konsumenten få en samling cylindrar i olika färger.

Varumärke och produkt​

Varumärket garanterar veganska, ekologiska och närproducerade produkter. Produkten riktar sig främst till miljömedvetna kaffedrickare som vill ha ett alternativ till animalisk kaffelatte.

annons.png
bottom of page